Jablečné muffiny se skořicí

Jablečné muffiny se skořicí recept

Muffiny jako moučník oceníme k odpolední kávě, ale i k snídani, jako dobrotu, která nám zpříjemní začátek dne. Existuje spoustu receptů na tyto „malé bábovičky“, které se s oblibou pečou snad po celém světě. Jejich příprava většinou nebývá příliš složitá, ale nabízí velkou rozmanitost. Jablečné muffiny se skořicí jsou jedním z rychlých, jednoduchých, ovocných receptů na tyto nadýchané bochánky.

Jablečné muffiny se skořicí – recept

Ingredience na jablečné muffiny se skořicí:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 350 g nastrouhaných jablek (3 – 4)
  • 100 g rostlinného tuku (Hera a podobně)
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 40 g vlašských nebo lískových oříšků na posypání (nemusí být)
Příprava receptu na jablečné muffiny se skořicí:

Vejce rozšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, přilijeme rozpuštěný tuk, mléko, okořeníme skořicí a promícháme.

Nakonec oloupeme jablka, nastrouháme je na hrubším struhadle, přidáme do těsta a rozmícháme.

Těsto plníme lžící do formiček nebo košíčků na muffiny, plníme je asi do 2/3 – 3/4. Povrch můžeme posypat rozdrcenými ořechy nebo oloupanými a pokrájenými mandlemi.

Formu na muffiny před plněním vymažeme a vysypeme moukou, aby se muffiny nepřilepily a šly dobře vyklopit. Nebo dáme do každého důlku papírový košíček. Silikonové formičky nelepí, takže se nevymazávají. Množství v receptu nám stačí asi na 25 muffin. Naplněné jablečné muffiny se skořicí dáme do trouby nahřáté na 180 stupňů a pečeme 20 – 25 minut.

Poznámka k receptu na jablečné muffiny se skořicí:

Koření, ať už skořice, vanilka a podobně, dodá sladkým muffinům jemné aroma. Kdo má rád rozinky, určitě nic nezkazí, když jich trochu do těsta přidá. Přimíchat můžeme i posekané ořechy. Jestliže přidáme 1/2 lžičky jedlé sody, budou muffiny ještě nadýchanější a tak velké, jako jejich „americké vzory“. Pokud jsme byli v ovocné sezóně příčinliví a zavařili si strouhaná jablka, je to jedna z možností, jak je využít. Tento recept je univerzální a lze jej použít i na jednoduchý jablečný koláč na plech, který pekly již naše babičky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *